I vår familie er vi fire voksne og to små + at vi ofte har besøk av besteforeldre, fettere og kusiner, onkler og tanter. Til daglig blir det mye mat som normalt går rett i søppelbøtta. Vi har da investert i lukkete kompostbinger. Vi startet med en, men nå har vi to stykker. Her hiver vi stort sett all mat som ikke blir spist. (med noen unntak) Det er utrolig hvordan all maten omdannes til fantastisk god kompostjord. Selv på de kaldeste dagene denne vinteren har det vært full aktivitet i bingen. Selvfølgelig går prosessen noe tregere med 20 blå..Jeg annbefaler alle å sjekke ut et slik tilbud. Gå inn på dinkommunesnavn.kommune.no eller gronnhverdag.no og sjekk ut tilbudene og meld deg på et kurs. (ofte gratis) Har mann interressen er det veldig enkelt, men det kreves litt tid nå og da. Skaff deg en 3l stor beholder m lokk. Bruk gjerne en tom isboks. Ha den stående på kjøkkenbenken og putt alt matavfall i boksen. (nesten alt av matavfall. Hva som ikke bør gå i komposten tar vi senere) Finn et egnet sted i hagen for beholderen. Gjerne litt unna naboen (hvis mulig) og ikke på den mest solfylte plassen. Det kan komme til å komme noe lukt i begynnelsen. Plasser beholderen plant med en liten helling bakover mot dreneringshillet. Lag en liten seng av fingertykke kvist/grener for lufting i bunnen. Nå kan du begynne å putte avfallet i. Innimellom må du blande i litt bark. Her kan du kjøpe utedostrø hos hagesenteret, eller kverne bark i kompostkvernen. På hytta vår ligger alltid mye tømmer langs veien. På vei hjem skreller jeg av bark og fyller et par sekker med dette. Da har jeg bark i garasjen en god tid. Når du fyller på med matavfall har jeg erfart at man kan røre og vende på avfallet så ofte man gidder. Er det mye lukt, trenger komposten luft. Er det mye fukt må man tilføre bark. Jeg har et greip stående ved bingene som jeg rører med.
Stort sett kan alt komposteres. Prøv å unngå for mye sitrusfrukt feks. appelsinskall. (noe innimellom skader ikke) Prøv også å unngå for mye fisk og kjøtt og selfølgelig ikke kjøttbein. Men kaffegrut, teposer, grønnsaker, brød osv osv. kan helt fint komposteres. Man bør også kutte avfallet i mindre biter. Et halvt brød vil jo selvfølgelig røres rundt som en klomp...
Etter en god stund har avfallet blitt forvandlet fra en litt seig, luktende masse til tørrere jordlignende struktur. Da har jeg enten latt den være i et par mnd i beholderen eller lagd en haug (dekk den gjerne til slik at regnvannet ikke vanner ut næringen) hvor den har liget og etterkompostert før jeg har brukt den i kjøkkenhagen eller i bed.
onsdag 17. februar 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar